Igor Dodon, suspendat temporar pentru a treia oară

Igor Dodon, Curtea Constitutionala, Dodon suspendat

Președintele Igor Dodon a fost suspendat temporar pentru a treia oară din funcție în urma refuzului repetat de a promulga “legea anti-propagandă”. Astfel, Curtea Constituțională (CCM) a constatat astăzi circumstanțe care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova pentru refuzul de a promulga Legea cu privire la completarea Codului audiovizualului.

Înalta Curtea a statuat că Igor Dodon era obligat să promulge legea, chiar dacă avea dubii în privința constituționalității acesteia. Președintele R. Moldova are dreptul să întoarcă o lege în Parlament și să-și expună obiecțiile doar o singură dată. Dacă Parlamentul își menține votul în ceea ce privește o lege, președintele este obligat să o promulge.

De asemenea, CC a decis că președintele a încălcat Constituția și jurământul depus la accederea în funcție.

În data de 7 decembrie, “legea anti-propagandă” a fost adoptată în Parlament cu votul a 61 de deputați. Documentul a fost susținut de aleşii PDM, PL, din Grupul PPE și PLDM.

Autorii proiectul au declarat că scopul legii este combaterea propagandei străine prin intermediul posturilor retransmise. Interdicțiile se referă doar la programele informative, analitice şi militare.

Totuși, președintele Igor Dodon a refuzat să promulge legea și a retransmis-o în Parlament. La 22 decembrie “legea anti-propagandă” a fost revotată în Parlament.

De notat că ieri președintele Igor Dodon a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională privind ”legea anti-propagandă”. Potrivit șefului statului, respectiva lege, contrar Constituției, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s