Rezinenii la Târgul de Crăciun

Rezina, Tirgul de Craciu, rezineni, casa de cultura rezina

Seara zilei de 3 ianuarie 2018 s-a lăsat cu surprize frumoase pentru patru colective folclorice din raionul Rezina. Anume ele – ”Doruleț” (conducător – Liliana Țurcan), ”Haiducii” (Ion Frunză), ”Rezineanca” (Angela Popușoi) și ”Floare de nu-mă-uita” (Aurica Boldișor) au fost selectate pentru a prezenta un spectacol de sărbătoare în fața chișinăuienilor și oaspeților capitalei, la Târgul de Crăciun. De menționat că primele trei colective activează la Palatul raional de Cultură ”Nicolae Lupov”, iar ”Floare de nu-mă-uita” vine din satul Gordinești. Toate ele sunt deja binecunoscute publicului spectator, care prețuiește valorile naționale, le admiră și face tot posibilul pentru perpetuarea lor.

Potrivit Angelei Racu, șeful Secției Cultură, care i-a însoțit pe artiști la Chișinău și a urmărit cu atenție prestația fiecărui colectiv, pentru spectacolul din centrul capitalei patriei noastre au fost selectate unele dintre cele mai bune colective de artiști amatori din raion.

Revenind la evenimentul din 03 ianuarie, vom menționa că, preț de o oră, în intervalul de timp 17.00-18.00, rezinenii au încântat publicul spectator cu urături, colinde, datini, cântece specifice localităților din raionul Rezina. Astfel, cei care i-au urmărit (și, deseori, s-u prins în horă) au avut posibilitatea să ne cunoască mai bine anume în aspectul tezaurului folcloric, specific obiceiurilor de Crăciun și An Nou pe plaiurile rezinene, pe care ni le-au transmis cu mare grijă strămoșii și pe care le păstrăm cu sfințenie pentru a le fi de zestre și urmașilor noștri.

Evoluarea rezinenilor se înscrie într-un program vast de spectacole, pe care, în perioada sărbătorilor de iarnă, le prezintă zilnic, la Târgul de Crăciun, colective folclorice din toată țara. După ce au finalizat programul lor, artiștii noștri s-au bucurat de cuvinte frumoase, de apreciere, din partea organizatorilor, dar și de tradiționalele daruri, oferite cetelor de urători și colindători care obișnuiesc să meargă cu vestea cea bună pe la casele gospodarilor.

Președintele raionului, Eleonora Graur, n-a ratat ocazia și a venit în centrul Chișinăului pentru a le fi alături și a-i încuraja. Dumneaei i-a felicitat pe toți cu prilejul sărbătorilor de iarnă, dorindu-le sănătate, noroc, succese și apreciind la cote maxime efortul artiștilor noștri în valorificarea și perpetuarea folclorului autentic.

IMG_4140 (resized)IMG_4190 (resized)IMG_4283 (resized)IMG_4319 (resized)IMG_4324 (resized)IMG_4342 (resized)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s