Daria Ciornii ne îndeamnă să redescoperim mănăstirile din raionul Rezina

Manastirea Sharna, Manastirea Tipova, Manastirea Cuizauca, manastiri din raionul Reazina, Eleonora Graur, Raionul rezina

Vizitând ieri mănăstirile de la Cuizăuca, Țîpova și Saharna vin azi cu unele mesaje, rugăminți și unele constatări:
Mănăstirea de la Cuizăuca
Își sărbătorește Hramul de sărbătoarea Sfintelui Vasile cel Mare, toți doritorii sunt invitați pentru a împărtăși această frumoasă sărbătoare de sf. Vasile cel Mare, începutul slujbei la orele 08.30, slujitorii mănăstirii vă așteaptă cu mult drag! (e mesajul, care m-au rugat să-l transmit);
Este una din puținele mănăsttiri, care nu pune taxe pentru nevoile creștinilor; când am întrebat cât costă să înscriu pe cineva la 40 de proscomedii pentru sănătate, mi s-a răspuns: cât vă puteți permite, la fel e și cu listele pentru sănătate sau pentru pomenirea decedaților… Cu multă bunăvoință am fost ascultată și sfătuită, precum ar fi făcut-o un tată bun. Am plecat de acolo cu sufletul curat și împăcat și azi mai simt căldura, bunăvoința și lumina acestui lăcaș.
Mănăstirea Țîpova.
Drumul spre mănăstire până la s. Horodiște este renovat, e o plăcere să călătorești pe acest drum, de la Horodiște până la Țîpova e o porțiune mai mică, care încă nu a fost renovată definitiv, dar s-au facut deja unele lucrări și această porțiune este foarte accesibilă (nu sunt absolut gropi, e foarte neted și lărgit) am parcurs-o cu plăcere. Incomparabil cu ceea ce a fost până în această vară! Dacă veți merge întracolo vă veți convinge.
Numărul enoriașilor este destul de modest, din ceea ce primesc de la enoriași abea că pot fi acoperite cheltuielile pentu lumînări și alte elemente de atributică religioasă, cheltuielile pentru întreținerea slujitorilor de acolo sunt mai mult decât modeste, necătând la numărul mic de slujitori câteva măicuțe și vre-o 6-7 călugări, aceștea sunt oameni cu suflet mare, sfătoși, curați – e o plăcere să te mărturisești, să ceri sfatul sau binecuvântarea etc. Ieri i-am găst fericiți și mulțumînd Domnului: cineva le-a adus o văcuță și m-am gîndit, ce puțin îi trebuie unui om, care trăiește cu Domnul și care se roagă mai întâi pentru nevoile noastre și poate undeva la sfârșitul rugăciunii nu, nu se roagă pentru el și îi mulțumește Domnului pentru fericirea de a trăi!!!
Liniștea de acolo, vorba sfătoasă a slujitorilor, gătința de a împărți modesta lor trapeză cu toți cei care trec pragul mănăstirii mă cucerește de fiecare dată și îmi luminează sufletul dându-mi puteri; așa și numesc acest loc sfânt – colț de rai pentru sufletul și viața creștinilor.
Îmi voi permite să vin cu un mesaj personal pentru toți creștinii: dacă aveți posibilitate – nu ezitați să mergeți ori de cîte ori puteți la această mănăstire, dacă vă puteți permite – să ajutați cu ceva, faceți-o, un act de milostenie făcut, în primul rând e spre binele celui care-l face și mai apoi pentru bineficiar.
Mănăstirea Saharna
Foarte frumos e amenajată cu ocazia sărbătorilor de iarnă, au venit ieri multe cete de colindători, pici frumoși cu glasuri dulci. E un loc minunat, frumos, amenajat, vizitat de mulți enoriași!!! Mi-a atras atenție faptul că spre seară doamnele ieșite la plimbare, cu mânile în buzunare își făceau promenada de seară discutînd despre ”ce ai zis cumătra? Aoleu și vai de mine!” pe teritoriul mănăstirii, dar Dumnezeu cu ele.

autor: Daria Ciornii

26221160_10211740691140933_152894756455411989_o26229601_10211740679780649_7420371678058219774_n26804851_10211740689380889_6656308570177618007_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s