Ce trebuie să ştie creştinii ortodocşi despre Aghiasma Mare

Cuvântul “Aghiasmă” vine din limba greacă (aghios) și înseamnă Sfințire. La noi, prin Aghiasmă se înțelege atât apa sfințită, cât și slujba pentru Sfințirea ei. Aghiasma este de două feluri: mare și mică.

Cea mai mică se numește în popor și sfeștanie (care înseamnă luminare sau slujba luminilor) și Aghiasma cel mare, care se îvârșește la Botezul Domnului. Sfințirea cel puțin a unui apei se face de două ori pe an: la botezul Domnului, atât în ​​timpul când se sfintează apa cu care preoții sparg apoi casele creștinilor, cât și în ziua Botezului Domnului, după Sfânta Liturghie, când se sfințează apa pe care o iau pe creștinii acasă, pentru tot anul.

IMG_9168

Ce putere are apa sfinţita la Botezul Domnului şi cum o folosim?

Aghiasma Mare, adică apa sfinţită de la Botează, are o mult mai mare putere sfinţitoare şi tămăduitoare decât Aghiasma mică. De aceea, ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne tot aşa de proaspătă, de curată şi plăcută la gust ca şi când ar fi atunci scoasă din izvor. Fiecare familie trebuie să ia din Aghiasma de la Botezul Domnului şi să o păstreze într-un vas curat şi la loc de cinste. Se gustă din ea pe nemâncate şi cu multă cuviinţă în zilele de ajunare şi de post, sau în zilele de sărbători mari, după ce venim de la biserică, mai ales când nu ne împărtăşim. Se obişnuieşte ca credincioşii să bea din Aghiasma mare timp de 8 (opt) zile în şir, începând din ajunul Botezei, până la încheierea praznicului, adică până la 14/27 ianuarie. După aceea, ea se poate lua numai după Spovedanie. Îndeosebi cei opriţi de la împărtăşire se pot mângâia luând Aghiasma si apoi anafură. Când ne împărtăşim, Aghiasma se ia după Împărtăşire, fiind mai mică decât Sfânta Impărtăşanie, iar când luăm numai anafora, Aghiasma se ia înainte de aceasta, fiind mai mare ca anafora. Putem stropi cu Aghiasma cea mare casa, curtea si gradina, vitele si chiar ogoarele si livezile noastre, pentru a le feri de rele. În caz de boală, putem, de asemenea, să gustăm din ea cu credinţă. Căci apa aceasta, având într-însa darul si puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, a făcut adesea multe minuni, însănătoşind bolnavi, tămăduind râni, apărând de rele, de necazuri si de primejdii.

Aghiasma nu se strica niciodată, ea nu se strică decât datorită prezenței în ea a harului lui Dumnezeu, și nu a altor motive, cum ar fi intrarea în contact cu apa cu argintul (dezinfectant) sau pentru asocierea ei cu busuiocul (superstitie). În cazul în care aghiasma capata, dar nu un miros neplăcut, din cauza vasului în care a fost păstrat, și nu mai poate fi folosit, acesta se varsa într-o curgatoare de apă curata sau la radacina unui copac. Aghiasma adunata la un loc din mai multe ani sau de la mai multe biserici si manastiri nu este mai puternica decat aghiasma sfintita la orice biserica de rand.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s