VESTE BUNĂ! Victimele violenţei în familie vor putea fi consiliaţi psihologic direct în inspectoratele de poliţie

Victimele violenţei în familie vor putea fi consiliaţi psihologic direct în inspectoratele de poliţie. Pentru ele sunt deja amenajate birouri speciale. Valentina Geamănă din satul Negrea, raionul Hânceşti, susţine că timp de 17 ani a fost maltratată de soţul ei.

Femeia încerca să scape de agresiune, însă nu avea unde să se adreseze. La un moment dat, Valentina şi-a luat inima în dinţi şi, împreună cu cei trei copii, a plecat în Italia. Iar, în prezent, conduce în Ciuciuleni un centru pentru victimele violenței domestice.

“Fiecare întârziere de un minut sau trei se echivala cu bătaie, cu urlete, cu ţipete. A fost un coşmar, un vis urât pe care nu vreau nici să mi-l amintesc”, a spus victima violenţei,Valentina Geamănă.

Biroul de consiliere psihologică va fi deschis zilnic.

“În cadrul urmăririi penale, atunci când victima practic este pusă în faţă să-şi aducă aminte încă o dată prin ce calvar a trecut, care au fost emoţiile distrugătoare şi practic ea adoptă şi atunci anumite reactii. În situaţia respectivă, ofiţerul de urmărire penală va solicita intervenţia psihologului din cadrul poliţiei”, a spus şeful Direcţiei Securitate Publică a IGP, Marin Maxian.

“Este important atunci când poliţia are primul contact cu victima violenţei în familie, să-i acorde nu numai un suport juridic, dar şi un suport psihologic. Şi în continuare vom fi în grija şi în sprijinul cetăţeanului, vom identifica problemele şi necesităţile şi poliţia va veni cu multe surpize care va aduce beneficiu cetăţeanului”, a spus şeful IGP, Alexandru Pânzul.

“Psihologii vor veni cu instrumente utile, eficiente în activitate pentru a interveni în situaţii de criză atunci când victima are nevoie cel mai mult de suport şi înţelegere din partea autorităţilor”, a spus psihologul IGP, Maria Melnic.

“Noi, specialiştii din cadrul serviciului psihologic al IGP suntem receptivi şi deschişi la acordarea primei consiliere în stabilirea suportului emoţional al victimei violenţei în familie. Aplicarea forţei fizice, adică bătute, sunt agresate verbal”, a spus psihologul IP Bălţi, Tatiana Lungu.

Potrivit poliţiei, zilnic, în Moldova se înregistrează peste 50 de cazuri de violenţă domestică, iar anual, aproape trei mii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s