După 17 ani, am reușit să-mi schimb destinul… Victimele violenţei în familie, consiliate chiar în inspectoratele de poliţie din ţară (VIDEO)

Victimele violenţei în familie vor primi consiliere psihologică în cadrul inspectoratelor de poliţie din ţară. Poliția Națională vine în sprijinul acestora, în special, celor afectate psihologic, după ce s-a constat că, zilnic, în jur de 60 de sesizări sunt despre cazuri de conflicte familiale.

Şedinţele se vor desfăşura în 41 de birouri, care au fost amenajate anterior pentru relaxarea poliţiştilor, şi vor dura o oră – timp în care victimele se vor afla într-un fotoliu de masaj.

media_152221210532663300.png

La conferința de presă, unde a fost făcut anunțul, a fost prezentă și o eroină pozitivă – victimă a violenței în familie. Este vorba despre Valentina Geamănă din satul Negrea, raionul Hînceşti, care a trăit în teroare alături de fostul ei soţ. „Sunt una din femeile care, după 17 ani de violență, a reușit să ia viața în mâini, să-și schimbe destinul și să trăiască așa cum consideră ea, dar nu cum îi sunt dictate regulile de altă persoană”, a spus aceasta.

Femeia este cunoscută și pentru faptul că a reușit să fugă de acasă cu trei copii, să migreze în Italia pentru a-și face un capital, ca la reîntoarcere în țară – să vină cu inițiativa de a deschide un Centru pentru victimele violenței domestice în satul Ciuciuleni din raionul Hîncești. Ea a salutat inițiativa Poliției Naționale.

„Este un an de la intrarea în vigoare a modificării legislative privind ordinul de restricție de urgență. Deși numărul cazurilor de violență în familie este în descreștere, nu stăm pe loc, ne mișcăm înainte – identificăm problemele și poliția venim cu măsuri… Este important să putem acorda asistență primară psihologică victimelor violenței în familie, iar în acest sens cele 41 de birouri pentru consiliere psihologică din Inspectoratele de poliție din țară vor oferi nivelul de restabilire a echilibrului psiho-emoțional”, a punctat șeful Poliției Naționale, Alexandru Pînzari.

Într-adevăr, pe parcursul a 12 luni din 2017, organele afacerilor interne au înregistrat 32.956 infracţiuni, comparativ cu 38.856 crime înregistrate în perioada analogică a anului 2016, atestându-se o descreştere a fonului infracţional cu -15%.

Dinamica infracţională în comparaţie cu numărul infracţiunilor săvârşite la categoria ce atentează la valorile familiale:

as

Începând cu 16 martie 2017, Poliţia are mai multe pârghii de influenţă prin aplicarea ordinului de restricţie de urgenţă (ORU), ca măsură provizorie de protecţie a victimei violenţei în familie, prin care are loc înlăturarea imediată a agresorului din locuinţa familiei şi stabilirea unor interdicţii, asigurând astfel victimei şi altor membri ai familiei siguranţă în locuinţa lor.

Mai mult, în perioada 16 mai – 30 noiembrie 2017, Poliţia a eliberat 2.161 ordine de restricţie de urgenţă, în privinţa agresorilor familiali. Din numărul total de ordine de restricţie, 2.147 au fost eliberate de către şefii de post, ofiţerii de sector şi 14 ORU – au fost eliberate de către ofiţerii de urmărire penală din cadrul inspectoratelor de poliţie.

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, spune că cele mai bune soluții pentru prevenirea sau combaterea violenței domestice pot fi identificate doar în momentul în care autoritățile înțeleg cu adevărat problema.

În una din deplasările pe care le-am avut în teritoriu, am discutat cu un grup de femei care au simțit pe propria piele violența și care au povestit despre cât de eficient a fost ordinul de restricție de urgență emis de poliție în cazul lor. Tăcerea în astfel de situații poate fi fatală, la fel ca și lipsa acțiunilor din partea angajaților noștri, care uneori nu au capacitatea de a asculta victima. Mă bucur că de astăzi, birourile de consiliere psihologică din cadrul Inspectoratelor de Poliție vor fi utilizate și pentru acordarea asistenței psihologice primare, femeilor care au avut de suferit în urma cazurilor de violență. Astfel, serviciile noastre vor fi concentrate în primul rând, spre cetățenii aflați în dificultate”, a explicat acesta.

jizdan

Foto: Alexandru Jizdan – Ministru al Afacerilor Interne

În conformitate cu prevederile Planului măsurilor organizatorice de bază a Direcției Generale Securitate Publică a Inspectoratului General al Poliției al MAI, pentru anul 2017, a fost efectuată analiza situaţiei infracţionale atestate la capitolul infracţiunilor ce atentează la viaţa şi sănătatea persoanei, precum şi celor comise în sfera relaţiilor familiale

Realitatea.md amintește că primul ordin de restricție de urgență a fost emis chiar a doua zi de la intrarea în vigoare a legii prin care polițiștilor li s-a dat dreptul să scoată agresorii din cază pe un termen de 10 zile. Era voba despre cazul unei femei din satul Viișoara, raionul Ștefan Vodă, care ar fi fost maltratată de concubin.

Vecinii au alertat poliția. Cu ajutorul unui avocat, ea a îndeplinit cererea, fiind emis ordinul de restricție de urgență. Cei doi aveau împreună un copil.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s